Quantcast
Channel: Taxheaven - Νέα ειδήσεις
Viewing all articles
Browse latest Browse all 14509

Συνέντευξη κ. Χρήστου Σπίρτζη στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» για τις τηλεοπτικές άδειες, Digea, ΟΑΣΘ και θέματα της επικαιρότητας

$
0
0
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αθήνα, 26 Αυγούστου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΠΙΡΤΖΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ
ΣΤΟ Ρ/Σ «ΚΟΚΚΙΝΟ»
ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΚΩΣΤΑ ΑΡΒΑΝΙΤΗ

Συνέντευξη Υπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Χρήστου Σπίρτζη στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» για τις τηλεοπτικές άδειες, Digea, ΟΑΣΘ και θέματα της επικαιρότητας.

«Η ανακοίνωση της ΝΔ για τα κανάλια πρέπει να είναι μία συρραφή απόψεων υποψηφίων καναλαρχών» είπε ο Υπουργός Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων κ. Χρήστος Σπίρτζης σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» και στο δημοσιογράφο Κώστα Αρβανίτη, θέτοντας παράλληλα ερωτήματα προς τη ΝΔ «αν γνωρίζει για τις αποφάσεις που έχει βγάλει το ΣτΕ» και «αν παίρναμε το πρότυπο της Digea θα την κάλυπτε;»

-«Όλα αυτά που λένε ότι έγινε ένας διαγωνισμός ο οποίος είχε συγκεκριμένα διαφανή χαρακτηριστικά κλπ, για τη Digea, θα μου επιτρέψετε να έχω πολύ μεγάλες ενστάσεις και αμφιβολίες. Δεν πρόκειται να κάνω το δικαστή, αλλά είναι προφανές, κατά τη γνώμη μου, ότι θα απασχολήσει τις αίθουσες των δικαστηρίων αυτός ο διαγωνισμός», τόνισε ο Υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ.

Σύγκριση διαγωνισμού για τηλεοπτικές άδειες με παράδοση του ψηφιακού σήματος στη Digea.

Ειδικότερα ο Χρ. Σπίρτζης επισήμανε τις μεγάλες διαφορές υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και της διαφάνειας που υπάρχουν μεταξύ του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες που διενεργεί σήμερα η κυβέρνηση και της διαδικασίας παράδοσης του ψηφιακού σήματος στη Digea, που ακολούθησε η προηγούμενη κυβέρνηση. Χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων επισήμανε ότι:

- «Πέρα από μία βασική διαφορά για θέματα ανταγωνισμού που στον ένα διαγωνισμό είχαμε μία συμμετοχή και τώρα έχουμε πολλές, έχουμε τουλάχιστον 11 βασικές διαφορές.» Ειδικότερα

- «Στην προκήρυξη του διαγωνισμού που τρέχει τώρα για της τηλεοπτικές άδειες, πριν την ανακοίνωση του οριστικού υπερθεματιστή, πριν από κάθε άδεια διενεργείται εντός συγκεκριμένων ημερών έλεγχος της προέλευσης και του τρόπου απόκτησης των οικονομικών μέσων που θα διαθέσουν προσωρινοί ανάδοχοι. Δηλαδή γίνεται έλεγχος με δυο λόγια, πού βρήκαν τα λεφτά οι συμμετέχοντες για να πάρουν την άδεια. Στο διαγωνισμό για το ψηφιακό σήμα δεν υπήρχε αντίστοιχος έλεγχος.

- -«… Στην προκήρυξη για τις τηλεοπτικές άδειες, συντάσσεται ενιαίος πίνακας επιλαχόντων στον οποίο ταξινομούνται σε φθίνουσες σειρές συμμετέχοντες οι οποίοι δεν ανακηρύχθηκαν πλειοδότες και αναγράφεται η υψηλότερη προσφορά όλων των φάσεων της δημοπρασίας, την οποία υπέβαλλε ο καθένας εξ αυτών. Στην προκήρυξη για το ψηφιακό σήμα, όχι σύνταξη πίνακα δεν είχαμε, δε χρειαζόταν κιόλας γιατί ένας ήταν.

- «Στην προκήρυξη για τις τηλεοπτικές άδειες, για την προεπιλογή των υποψηφίων και τη διενέργεια της δημοπρασίας, έχει συγκροτηθεί Επιτροπή Διενέργειας του διαγωνισμού από υψηλόβαθμα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, από καθηγητές ΑΕΙ με συγκεκριμένη εμπειρία. Έχει συγκροτηθεί επίσης δεύτερη Επιτροπή εξέτασης των προδικαστικών προσφυγών…. Στην προκήρυξη για το ψηφιακό σήμα δεν προβλέφθηκε συγκρότηση αντίστοιχων Επιτροπών διενέργειας του διαγωνισμού ούτε Ειδικής Επιτροπής Ενστάσεων …».

- «Έχουμε θέματα και προβλέψεις για τη μετοχική σύνθεση του διαγωνιζομένου στο διαγωνισμό για της τηλεοπτικές άδειες. Που σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε πλήρη ανάλυση της συμμετοχικής σύνθεσης του υποψηφίου, πρέπει να υπάρχει ποινικό μητρώο, πρέπει να υπάρχει για τις εξωχώριες υποψήφιες εταιρείες δήλωση των μετόχων που ν’ αναφέρονται τα πραγματικά στοιχεία των μετόχων και μια σειρά άλλες προβλέψεις που έχει ο διαγωνισμός, που στο διαγωνισμό για το ψηφιακό σήμα δεν υπήρχε ούτε πρόβλεψη».

- «Στην προκήρυξη για τις τηλεοπτικές άδειες το καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο του υποψηφίου πρέπει να είναι 8 εκατομμύρια ευρώ και το τρέχον ύψος των ιδίων κεφαλαίων να μην υπολείπεται του άνω ελάχιστου καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου. Στην προκήρυξη για το ψηφιακό σήμα δεν προβλεπόταν ελάχιστο καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο. Και εναλλακτικά θα μπορούσε κάποιος να έχει αναπόσβεστη αξία παγίων, είτε ίδια κεφάλαια είτε άλλες προβλέψεις, προφανώς για να μπορούν όσοι δεν είχαν χρήματα να αιτιολογήσουν τη συμμετοχή τους».

Ο Υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ σημείωσε ακόμη ότι «υπάρχουν κι άλλες διαφορές στους δυο διαγωνισμούς, όπως είναι τα οικονομικά στοιχεία της κάθε εταιρείας, όπως είναι η προέλευση των οικονομικών μέσων του υποψηφίου, τα οποία σ’ αυτό το διαγωνισμό ελέγχονται μέχρι φυσικού προσώπου και σ’ επίπεδο εταιρείας, στην προκήρυξη για το ψηφιακό σήμα δεν προβλεπόταν τίποτα».

O κ. Χρήστος Σπίρτζης σημείωσε επίσης ότι «…αν πρέπει κάποιος που εμπλέκεται με τα δημόσια έργα να συμμετάσχει στο διαγωνισμό, η πολιτική απάντηση είναι ότι όποιος εμπλέκεται με το Δημόσιο καλό θα ήταν να μη συμμετέχει στο διαγωνισμό και να υπάρχει πρόβλεψη. Αν το νομοθετούσαμε όμως αυτό θα έπεφτε πάλι ο διαγωνισμός, όπως έπεσε επί Καραμανλή κι εμείς τέτοια λάθη δεν κάνουμε. Εμείς βλέπουμε την ιστορία της χώρας και του κάθε χώρου και προχωράμε με πολύ προσεκτικά βήματα στο συγκεκριμένο διαγωνισμό. Αν λοιπόν βάζαμε μια τέτοια πρόβλεψη, αυτό που θα κάναμε θα ήταν να κοροϊδεύουμε τον ελληνικό λαό γιατί θ’ ακυρωνόταν ο διαγωνισμός από τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια».

Ο Υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ μίλησε ακόμη για την επικείμενη διόρθωση του χάρτη συχνοτήτων τηλεόρασης, πρόσθεσε ότι θα προωθηθούν νέοι κανόνες μετρήσεων και κατανομής της διαφημιστικής δαπάνης στην τηλεόραση, ενώ επισήμανε ότι προωθείται η αδειοδότηη των ραδιοφωνικών σταθμών με προδιαγραφές και κανόνες λειτουργίας.

Δηλώσεις για ΟΑΣΘ

-«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα οι αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης να συνεχίσουν όπως είναι μέχρι σήμερα. Αυτό μπορώ να το δηλώσω ευθαρσώς» τόνισε ο Υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Χρήστος Σπίρτζης στη συνέντευξη που παραχώρησε στον ρ/σ « Στο Κόκκινο» συμπληρώνοντας ότι:

-«Οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος δει τι συμβαίνει στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, θα πει ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η ιστορία. Τα είπανε και οι δήμαρχοι, τα είπε και ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης και θα τα κάνει πράξη η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πολύ απλά γιατί δεν θα αφήσουμε κανέναν απολύτως χώρο που να μην εξυγιανθεί και να μην έχει διαφάνεια.» Ο Υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ επισήμανε ότι «βρέθηκε λύση για τα δεδουλευμένα των εργαζόμενων» υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι

-«Εμείς αυτό που έχουμε αναδείξει είναι σκανδαλώδεις συμβάσεις που θίγουν τον ελληνικό λαό, το ελληνικό δημόσιο, την ποιότητα του συγκοινωνιακού έργου, μέσα από δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν δοθεί στον ΟΑΣΘ, στον ιδιωτικό ΟΑΣΘ από το 1957 μέχρι σήμερα. Δεν είναι μια ιστορία των τελευταίων 4 – 5 χρόνων. Είναι μια σύμβαση που ανανεώνεται συνεχώς τα τελευταία 60 χρόνια».
Ο Υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ απάντησε επίσης σε ερωτήσεις και για άλλα θέματα της αρμοδιότητας του και τρέχοντα θέματα της πολιτικής επικαιρότητας.
Αναλυτικά η συνέντευξη του Υπουργού ΥΠΟΜΕΔΙ κ. Χρήστου Σπίρτζη έχει ως εξής:

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΠΙΡΤΖΗ

ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ

ΣΤΟ Ρ/Σ «ΚΟΚΚΙΝΟ»
ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΚΩΣΤΑ ΑΡΒΑΝΙΤΗ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2016

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Ο κ. Χρήστος Σπίρτζης, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών είναι μαζί μας. Τον ευχαριστούμε πάρα πολύ. Καλημέρα.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Καλημέρα.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Δεν λέμε καλό χειμώνα. Λέμε καλή σεζόν.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Εννοείται.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Θα ξεκινήσω Υπουργέ όχι από τις τηλεοπτικές άδειες και βεβαίως θα θέσω θέμα και για τις ραδιοφωνικές άδειες και για το χάρτη συχνοτήτων, αλλά θα ξεκινήσω με κάτι που είπα το πρωί, ενδεχομένως να μην το ακούσατε, ή να το ακούσατε κιόλας. Δεν καταλαβαίνω γιατί θα πρέπει το κράτος, μιλάω για τη Θεσσαλονίκη, για τον ΟΑΣΘ, θα πρέπει το κράτος να πληρώνει μια ιδιωτική εταιρεία, όχι να τη στηρίζει, να την πληρώνει με τα κερατιάτικά της, μέτοχοι της εταιρείας να δηλώνουν και εργαζόμενοι – όχι όλοι οι μέτοχοι - και να παίρνουν τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Η συντριπτική πλειοψηφία.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Η συντριπτική πλειοψηφία λέτε εσείς. Και εγώ να συνεχίζω να πριμοδοτώ, να χρηματοδοτώ ένα πτωχευμένο, και μη πτωχευμένοι να είμαστε. Αυτό είναι σκάνδαλο. Και γιατί δεν προχωράει η κυβέρνηση στην κρατικοποίηση των μέσων μεταφοράς; Είναι άλλο κράτος η Θεσσαλονίκη; Τι είναι αυτοί δηλαδή; Όχι αυτοί. Αυτό το κράτος δηλαδή.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κύριε Αρβανίτη, το τι γίνεται στον ΟΑΣΘ το ξέρει καλύτερα από όλους ο λαός της Θεσσαλονίκης.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Θα έπρεπε να το ξέρει και ο κ. Τζιτζικώστας ο οποίος είπε μεν να βγούνε τα λεωφορεία, αλλά δεν μας είπε για το θέμα κουβέντα.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ο κ. Τζιτζικώστας θα μας πει με ποια διαδικασία έδωσε παράταση στα λεωφορεία που κυκλοφορούν και έπρεπε να μην κυκλοφορούν σήμερα από τον ΟΑΣΘ και στη συνέχεια θα κάνει και άλλες δηλώσεις.
Εμείς αυτό που έχουμε αναδείξει είναι σκανδαλώδεις συμβάσεις που θίγουν τον ελληνικό λαό, το ελληνικό δημόσιο, την ποιότητα του συγκοινωνιακού έργου μέσα από δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν δοθεί στον ΟΑΣΘ, στον ιδιωτικό ΟΑΣΘ από το 1957 μέχρι σήμερα. Δεν είναι μια ιστορία των τελευταίων 4 – 5 χρόνων. Είναι μια σύμβαση που ανανεώνεται συνεχώς.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν προχώρησε; Ή κάνω λάθος, ή η κυβέρνηση Καραμανλή ήταν, στην κρατικοποίηση στην Αθήνα;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Στην Αθήνα.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Ο Παπανδρέου ήταν;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ο Παπανδρέου μετά την ιδιωτικοποίηση, αν θυμάμαι καλά, της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Όχι δεν λέω σε αυτό το σκηνικό, λέω για το προηγούμενο σκηνικό.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Για το προηγούμενο.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Γιατί δεν τόλμησε το ελληνικό κράτος να κάνει το ίδιο, το σωστό, το σοφό και στη Θεσσαλονίκη;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Στη Θεσσαλονίκη έχουμε ένα ιδιότυπο καθεστώς. Δεν τόλμησε παλιότερα από την ημερομηνία που θέτετε, ούτε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ούτε άλλοι.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Ούτε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Μα, αυτό θέλω να καταλάβω.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Και αν διαβάσει κανείς την ιστορία των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης καταλαβαίνει πραγματικά ποια συμφέροντα έχουν κυριαρχήσει 60 χρόνια τώρα στη Θεσσαλονίκη εις βάρος του ελληνικού λαού. Και αυτή την ιστορία είναι προφανές ότι δεν πρόκειται, εμείς τουλάχιστον, να τη συνεχίσουμε.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Ποια ιστορία όμως; Να συνεχίσουν αυτοί να είναι ιδιώτες και να μην πληρώνει το κράτος εντάξει. Δεν θα έχουν οι Θεσσαλονικείς συγκοινωνία.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν έχουμε κανένα δογματισμό εάν θα είναι ιδιωτική μια δραστηριότητα, δημόσια, ή ακόμα καλύτερα εάν θα είναι σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Αυτά πρέπει να τα δούνε όσοι δογματικά υπερασπίζουν τον ιδιωτικό τομέα εις βάρος του δημοσίου. Εδώ έχουμε να κάνουμε τη σύγκριση. Έχουμε αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα, οι οποίες δεν είναι αυτές που θα θέλαμε να είναι. Έχουν υποστεί πολύ μεγάλη μείωση των εργαζομένων τα προηγούμενα χρόνια, άρα δεν μπορούν να παρέχουν το συγκοινωνιακό έργο που θα θέλαμε.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Ναι, αλλά είναι δημόσιες κύριε Υπουργέ. Το εισιτήριο είναι διαφορετικό, ο άνεργος δεν πληρώνει.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αυτό θέλω να σας πω. Παρά ταύτα οι κακές αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, κατά τη γνώμη μου, πραγματικά με τον κόπο των εργαζομένων σε αυτές, είναι σε ένα επίπεδο. Στη Θεσσαλονίκη έχουμε ακριβώς το ανάποδο.
Στη Θεσσαλονίκη δίνουμε ακριβώς τα ίδια λεφτά που δίνουμε και στην Αθήνα, μόνο που έχουμε στην Αθήνα το πενταπλάσιο πληθυσμό, τα πενταπλάσια λεωφορεία, τους πενταπλάσιους εργαζόμενους. Άρα δεν αιτιολογείται η πενταπλάσια επιδότηση του ελληνικού δημοσίου προς τον ΟΑΣΘ.
Έχουμε στοιχεία τα οποία δεν δίνονται από τον ΟΑΣΘ εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Έχουμε συνεχείς εκβιασμούς και έχουμε και συνεχείς συμβάσεις οι οποίες ανανεώθηκαν από την κυβέρνηση της Ν.Δ. Και έχουμε και διαδικασίες που επαναλήφθηκαν και συμπεριλαμβάνονται στη συμφωνία από την κυβέρνηση της Ν.Δ. Δηλαδή 60 χρόνια όταν υπάρχει μια αμφισβήτηση των διεκδικήσεων του ΟΑΣΘ και δεν τις αποδέχεται το ελληνικό δημόσιο, υπάρχει μια διαδικασία, πρωτότυπη διαδικασία διαιτησίας, δεν είναι η συνήθης διαδικασία διαιτησίας, που τα 60 τελευταία χρόνια δικαιώνει μόνο τον ΟΑΣΘ.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Σήμερα η κυβέρνηση μιλά, ο κ. Νεφελούδης με τους εργαζόμενους, εσείς, θα βρεθεί μια λύση – φαντάζομαι – που αφορά στα δεδουλευμένα των εργαζομένων.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βρέθηκε χθες μια λύση για τα δεδουλευμένα των εργαζομένων.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Και τον άλλο μήνα τι θα γίνουν τα δεδουλευμένα; Και τον παράλλο μήνα τι θα γίνει με το συγκοινωνιακό στη Θεσσαλονίκη;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κύριε Αρβανίτη, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα οι αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης να συνεχίσουν όπως είναι μέχρι σήμερα. Αυτό μπορώ να το δηλώσω ευθαρσώς. Οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος δει τι συμβαίνει στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης, θα πει ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η ιστορία. Τα είπανε και οι δήμαρχοι, τα είπε και ο Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης και θα τα κάνει πράξη η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πολύ απλά γιατί δεν θα αφήσουμε κανέναν απολύτως χώρο που να μην εξυγιανθεί και να μην έχει διαφάνεια.
Εκεί γινόταν ένα πάρτι πάρα πολλά χρόνια, το οποίο έχει ολοκληρωθεί. Έχει τελειώσει αυτό το πάρτι.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Πέστε μου ένα μισθό του ΟΑΣΘ για να καταλάβουμε τα μεγέθη;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κατ’ αρχάς πρέπει να καταλάβουμε τους μισθούς. Ποιοι είναι οι μισθοί. Δεν τους ξέρουμε τους μισθούς.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Να τους καταλάβω θέλω και εγώ. Ρωτώ.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Το κλιμάκιο που υπάρχει, το μεικτό κλιμάκιο του Υπουργείου με το Υπουργείο Οικονομικών που κάνει ελέγχους έχει διαπιστώσει ότι υπάρχουν μισθοί χαμηλοί και έχουν πολλαπλάσιες επιδοτήσεις και πριμοδοτήσεις πάνω από το μισθό. Αυτό σημαίνει πάρα πολύ απλά, ότι έχουμε ένα εργασιακό κόστος το οποίο δεν αιτιολογείται όχι να μην το παίρνουν οι εργαζόμενοι, να παίρνουν και να παίρνουν και διπλάσια, αλλά δεν δικαιολογείται για να το αποδίδει το ελληνικό δημόσιο στον ΟΑΣΘ και να μην τους πληρώνει.
Όπως δεν αιτιολογείται το ότι έχουν μοιραστεί, έχουν δοθεί τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο μερίσματα στους μετόχους και την ίδια στιγμή δεν έχουν πληρωθεί οι εργαζόμενοι. Δεν ξέρω εάν με καταλαβαίνετε.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Απόλυτα. Εσείς είστε κυβέρνηση δεν είμαι εγώ για να καταλάβω. Εσείς έχετε καταλάβει;

Σ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Εγώ έχω καταλάβει, τα έχω πει και έχουμε προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες, όπως ξέρετε και μέσα στο καλοκαίρι.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Πάμε σε διαφημίσεις και συνεχίζουμε.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Νομίζω ότι βγήκαν ειδήσεις στο πρώτο κομμάτι που αφορά στον ΟΑΣΘ. Πριν περάσω στα άλλα θέματα, γιατί είναι το θέμα των αδειών βεβαίως και ένα ζήτημα που βάζω εγώ από πριν έρθω στο ΚΟΚΚΙΝΟ, όταν έριξα το μαύρο στην ΕΡΤ, το θέμα της Digea. Επιμένω σε αυτό, ήταν το μεγάλο deal θέλω να βάλω ένα ερώτημα ακροάτριας της Φωτεινής: «Κώστα ρώτησε για τα διόδια. Τρώμε ξύλο εμείς που κρατήσαμε τον αγώνα τόσα χρόνια». Κιούρκα. Για τις Αφίδνες λέει.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Διόδια. Έχουμε βρει μια συγκεκριμένη κατάσταση σε σχέση με τις συμβάσεις των αυτοκινητοδρόμων και σε όλα τα πράγματα πρέπει να έχουμε μια ιεράρχηση των στόχων που πρέπει να θέτουμε και σαν κράτος και σαν κοινωνία.
Τα έργα αυτά χωρίζονται σύμφωνα με τις αρχικές συμβάσεις σε δυο περιόδους. Η πρώτη περίοδος είναι η περίοδος της ολοκλήρωσης των έργων, της κατασκευής, όπου το ένα μέρος της κρατικής χρηματοδότησης είναι από τα διόδια. Το δεύτερο έχει να κάνει με τη λειτουργία.
Αν κ. Αρβανίτη αυτή τη στιγμή πέρα από τις συμφωνίες που έχουν γίνει και που τηρούνται βήμα με το βήμα, πάμε μονομερώς να κάνουμε οτιδήποτε, το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να γυρίσουμε πίσω στις εποχές της Ν.Δ., να σταματήσουν τα έργα και να αναγκαστούμε το Μάρτιο του 2017 που δεν θα έχουν ολοκληρωθεί, να επιστρέψουμε 3,5 με 4 δισεκατομμύρια ευρώ πίσω στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συν το να πληρώσουμε πάλι αποζημιώσεις και ρήτρες.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Εντάξει, δεν μπορούμε.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν μπορούμε.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Σαφές.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Μπορούμε όμως και αυτό κάνουμε, να πάμε σε μια διαπραγμάτευση, το έχουμε κάνει ήδη σε αρκετούς αυτοκινητόδρομους, ώστε να έχουμε και ένα σχέδιο για την άλλη μέρα, ώστε να υπάρχει κοινή συμφωνία για τη μείωση των διοδίων, αυτό όμως είναι μια διαδικασία που δεν μπορεί να γίνει γρήγορα και εύκολα. Δεν εμπλέκονται μόνο οι κατασκευαστές. Εμπλέκονται κυρίως οι τράπεζες που έχουν δανειοδοτήσει αυτά τα έργα. Απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είναι μια βαριά διαδικασία. Την έχουμε ξεκινήσει και πιστεύω ότι μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής των έργων το Μάρτιο του 2017, θα έχουμε καταφέρει και αναλογικά διόδια να εγκαταστήσουμε, που είναι δίκαιο.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Αυτό είναι αυτονόητο.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν είναι αυτονόητο.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Αυτονόητο είναι ότι θα πληρώσω ανάλογα με τα χιλιόμετρα, όχι ανάλογα …

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν είναι αυτονόητο.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Όπως και σε αυτό που εγώ διαφωνώ πλήρως, δηλαδή το ξέρετε, ακούτε το ΚΟΚΚΙΝΟ, δεν είναι δυνατόν να προπληρώνω το έργο. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει. Δηλαδή στην Αθηνών 0- Πατρών να προπληρώνω ουσιαστικά και το θάνατό μου, διότι το εάν θα φτάσεις ή όχι στην Πάτρα, είναι και ένα θέμα ρίσκου. Αν θα φτάσεις ή δεν θα φτάσεις. Γι’ αυτό με σταυρώνει η Ζηνοβία πριν φύγω και λέω πάω Πάτρα, πάντα θα με σταυρώσει.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Έτσι είναι και είναι και λίγο χειρότερα. Διότι δεν προπληρώνεται μόνο το έργο, το κομμάτι της επιδότησης στους τέσσερις αυτοκινητοδρόμους, εκτός από τον πέμπτο, το κομμάτι της χρηματοδότησης της κατασκευής των έργων από τις ιδιωτικές τράπεζες, είχε προβλεφθεί από τις κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του κ. Σουφλιά να είναι οπισθοβαρείς.
Δηλαδή προβλεπόταν το σύνολο των καταβολών από την πλευρά του ελληνικού δημοσίου και από το ΕΣΠΑ και στο τέλος του έργου να βάλουν ιδιώτες, οι τράπεζες δηλαδή που συμμετέχουν στους παραχωρησιούχους τα χρήματά τους.
Αυτό σήμαινε ότι οι τράπεζες μέσα στην κρίση είχαν το πάνω χέρι σε οποιαδήποτε περίπτωση κάτι δεν πήγαινε καλά στο έργο. Και αυτό έγινε όλα αυτά τα χρόνια που ήταν σταματημένα τα έργα, που είχαμε στην κρίση και που δεν υπήρχε μια πολιτική κατεύθυνση και για να ολοκληρωθούν τα έργα, αφού μπήκαμε σε αυτή την περιπέτεια και για να δοθούν εκατοντάδες εκατομμύρια σε αποζημιώσεις λιγότερα, αλλά κυρίως να είναι και το ελληνικό δημόσιο σε θέση να είναι συνεπές με τις υποχρεώσεις.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Σε ό,τι αφορά στους ανθρώπους οι οποίοι δώσανε μια μάχη για το θέμα των διοδίων και έχουν θέματα διώξεων, να το επαναλάβουμε άλλη μια φορά.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ξέρετε πολύ καλά ότι έχουμε κάνει μια συμφωνία που τηρείται βήμα με το βήμα. Το πρώτο βήμα ήταν ότι θα αρθούν όλες οι διώξεις, μηνύσεις των εταιρειών προς τους πολίτες.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Έχει γίνει αυτό;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως έχει γίνει. Ήμουνα και μάρτυρας σε μια από αυτές τις δίκες.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Πριν από 6 μήνες.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ακριβώς. Το δεύτερο βήμα έχει να κάνει με το ελληνικό δημόσιο. Πρέπει να κάνει ενέργειες το ελληνικό δημόσιο. Το τρίτο βήμα είναι να προχωρήσουν οι παραχωρησιούχοι στην απαλλαγή των διοδίων για τους μόνιμους κατοίκους, μια που μιλάμε για τα συγκεκριμένα διόδια. Στη συνέχεια να μπούνε τα αναλογικά διόδια. Στη συνέχεια να απαλλαγούν συγκεκριμένοι μόνιμοι κάτοικοι και ειδικές κατηγορίες από τα διόδια τα συγκεκριμένα. Μιλάμε για τα διόδια της νέας οδού.
Αυτά υλοποιούνται μέρα με τη μέρα και πιστεύω ότι όταν με το καλό το Μάρτη του 2017 ολοκληρωθούν αυτά τα έργα θα μπορούμε με πιο γρήγορους ρυθμούς να πάμε στα υπόλοιπα θετικά που έχουμε στο σχεδιασμό μας.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Digea. Τι συμβαίνει; Για να πω στους ακροατές. Είμαστε στην τελική ευθεία της αδειοδότησης των πρώτων τεσσάρων αδειών, επαναλαμβάνοντας εγώ αυτό που είπε ο κ. Παππάς και το ξέρουμε όλοι, απλώς δεν το λένε οι καναλάρχες, θα ακολουθήσουν οι θεματικές συχνότητες πανελλαδικής εμβέλειας και βεβαίως θα ακολουθήσει η μονιμοποίηση και η αδειοδότηση των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Όλο αυτό το σύστημα κλειδώνει ουσιαστικά στον πάροχο του σήματος που είναι μια εταιρεία, η Digea, που για τους ακροατές το λέω, ο υπουργός το ξέρει καλύτερα το θέμα από εμένα, οι μέτοχοι είναι οι παρανομούντες τηλεοπτικοί σταθμοί οι οποίοι παρέχουν …

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Έξι υπάρχοντες πανελλαδικοί σταθμοί.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Οι παράνομοι, οι μη αδειοδοτημένοι έχουν μια άδεια που παρέχουν το σήμα τους. Δεν μπαίνω στο κομμάτι ο πάροχος πού είναι και διανομέας. Πάμε στην ιστορία αυτή. Τι θα γίνει με τη Digea; Με τον πάροχο;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Τι θα γίνει με την Digea; Αυτό είναι μια πάρα πολύ ωραία ερώτηση.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Και πολύ απλή.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Και πολύ απλή ερώτηση. Κατ’ αρχάς περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη της υπόθεσης δικαστικά. Εμείς έχουμε βρει συγκεκριμένα στοιχεία για το διαγωνισμό που κέρδισε η Digea, εντός εισαγωγικών.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Τι κέρδισε; Αφού μόνη της πήγε.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ακριβώς. Γι’ αυτό λέω εντός εισαγωγικών. Και στη συνέχεια ανάλογα με την εξέλιξη τη δικαστική θα κρίνουμε ποιο θα είναι το μέλλον και η πορεία και αυτού του διαγωνισμού και η πράξη που θα κάνει το ελληνικό δημόσιο απέναντι σε αυτό το διαγωνισμό και πώς θα συμπληρωθεί, θα ολοκληρωθεί το δίκτυο που πρέπει να έχει η χώρα γιατί κ. Αρβανίτη αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο ποσοστό γεωγραφικά της χώρας δεν έχει τηλεόραση.
Και υπάρχουν πολύ συγκεκριμένες περιοχές, που είναι και ευαίσθητες περιοχές της χώρας, επί της ουσίας είναι εθνικό θέμα.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Είναι.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Που δεν μπορούν να παρακολουθήσουν ελληνική τηλεόραση.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Και υπάρχει και μια όχι ηθική στάση. Νομίζω ότι ήμουνα στη Δυτική Μακεδονία, όπου αναγκαζόμενοι οι δήμαρχοι της περιοχής, επειδή δεν έφτανε το σήμα των τηλεοπτικών σταθμών και της δημόσιας τηλεόρασης, αυτό κι αν δεν είναι σκάνδαλο, που πληρώνω δημόσια τηλεόραση, τα 3 ευρώ, αναγκαζόντουσαν οι άνθρωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να βάζουν δημοτικά τέλη για να σηκώσουν κεραίες της Digea για να έρχεται το σήμα, διότι η Digea ως όφειλε δεν πήγαινε.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Επί της ουσίας να κάνουν επένδυση σε εξοπλισμό για μια ιδιωτική εταιρεία.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Ναι.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Μου θυμίζει ΟΑΣΘ αυτό.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Από το στόμα μου το πήρατε.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Είναι κοινή αντίληψη η αντίληψη του νεοφιλελευθερισμού. Κι αυτό είναι παράνομο. Σταμάτησε από εμάς και σταμάτησε και τελεσιδίκησε μια αντίστοιχη περίπτωση που γινόταν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, στην Ισπανία, από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Επομένως αυτό δεν μπορεί να γίνει η επένδυση που πρέπει να γίνει για το δίκτυο είναι σε αυτόν που κέρδισε το διαγωνισμό και θα ολοκληρωθεί ακυρώνοντας τις κατά τη γνώμη μου παράνομες πράξεις που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση.
Και λέω παράνομες πράξεις, γιατί το να φτάσουμε στο σημερινό τηλεοπτικό τοπίο και στο θέμα των συχνοτήτων, δεν έγινε μια ενέργεια, ο διαγωνισμός της ΕΕΤΤ. Έγιναν πολλές ενέργειες με πολύ μεγάλες ευθύνες και πολιτικές ευθύνες από τις κυβερνήσεις της Ν.Δ.
Συγκεκριμένα έχει βγει η κοινή υπουργική απόφαση που ορίζει το χάρτη συχνοτήτων. Υπήρχε μελέτη συγκεκριμένη που την έχουν παραλάβει οι υπηρεσίες του δημοσίου, η οποία δεν ακολουθήθηκε.
Και που η μη εφαρμογή αυτής της μελέτης μας έχει οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση. Δηλαδή στο να μην έχουμε ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα σε πολύ μεγάλες περιοχές της χώρας. Όλα αυτά που λένε ότι έγινε ένας διαγωνισμός ο οποίος είχε συγκεκριμένα διαφανή χαρακτηριστικά κλπ, για τη Digea, θα μου επιτρέψετε να έχω πολύ μεγάλες ενστάσεις και αμφιβολίες. Δεν πρόκειται να κάνω το δικαστή, αλλά είναι προφανές ότι κατά τη γνώμη μου θα απασχολήσει τις αίθουσες των δικαστηρίων αυτός ο διαγωνισμός.
Και μια που γίνεται και μεγάλη κουβέντα για το διαγωνισμό των τηλεοπτικών καναλιών, μπορούμε να δούμε ποιες είναι οι διαφορές του ενός διαγωνισμού που ήταν για το δίκτυο και τι διαφάνεια είχε αυτός, με τον υπάρχοντα διαγωνισμό που είναι για τα κανάλια, που είναι πάρα πολύ σημαντικό.
Επειδή κατηγορούν την κυβέρνηση για χειραγώγηση, για απόπειρα χειραγώγησης των τηλεοπτικών σταθμών. Η χειραγώγηση κ. Αρβανίτη μπορεί να γίνει με συγκεκριμένους τρόπους. Οι συγκεκριμένοι τρόποι είναι να προσπαθήσει το δημόσιο, ή αυτός που κάνει το διαγωνισμό, να περιορίσει τις συμμετοχές.
Είναι ένας τρόπος. Αυτός γίνεται είτε μέσω των προδιαγραφών είτε μέσω του χρόνου που πρέπει να υλοποιήσει κανείς κάποιο έργο, οποιοδήποτε έργο, είτε μέσω κάποιων αποφάσεων των αρμόδιων επιτροπών αποκλεισμού.
Στη μία περίπτωση για τη Digea είχαμε ένα συμμετέχοντα, ενώ στη διαβούλευση για το διαγωνισμό είχαμε πάνω από 20 εταιρείες.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Μα, ήρθε και μια ξένη εταιρεία.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Και όλες οι δικές μας εταιρείες τηλεπικοινωνιών που μπορούσαν να συμμετέχουν, δεν συμμετείχαν. Γιατί δεν συμμετείχαν;

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Γιατί δεν συμμετείχαν;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όταν βάζεις ένα χρόνο που δεν μπορεί κανείς να υλοποιήσει αυτό το δίκτυο, το κουτσουρεμένο που είχανε προβλέψει στο χάρτη συχνοτήτων. Κανείς δεν είναι τρελός εάν δεν έχει άλλου είδους εγγυήσεις να συμμετέχει σε αυτό το διαγωνισμό.
Το δεύτερο είναι άλλες προβλέψεις που θα έπρεπε να υπάρχουν σε αυτό το διαγωνισμό και δεν υπήρχαν.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Μα, θυμάμαι κάτι κ. Σπίρτζη, μπορεί να κάνω και λάθος όμως και θα το διορθώσουμε εάν κάνω λάθος. Πριν ξεκινήσει, θέλω και οι ακροατές λίγο να με βοηθήσουν σε αυτό, η διαδικασία του κλεισίματος της ΕΡΤ, διότι η ΕΡΤ έκλεισε μέσα στο καλοκαίρι και μετά από 25 μέρες έγινε ο διαγωνισμός χωρίς συμμετοχή του δημόσιου φορέα, γιατί είχε κλείσει.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Οπότε δεν συμμετείχε το δημόσιο με εκπρόσωπό του, την ΕΡΤ δηλαδή εκεί, εκεί ήταν και το colpo grosso. Πριν όμως από ένα χρόνο και 1,5 χρόνο, ήδη βλέπαμε διαφημιστικά σποτ, αν θυμάμαι καλά, της Digea, η οποία ήταν η συνέργεια.
Δηλαδή οι εταιρείες, οι τύποι δηλαδή, το είχαν στήσει το μαγαζί μια χαρά. Θυμάμαι τα διαφημιστικά με το ανθρωπάκι που έλεγε ένα χρόνο πριν και επειδή ήμουνα στην ΕΡΤ, έκανα την πρωινή εκπομπή εκείνη τη στιγμή, θυμάμαι από τους συναδέλφους μου εκείνη την εποχή, που ήταν έξω φρενών διότι η ΕΡΤ και οι προδιαγραφές που είχε ήταν σε ένα άλφα σύστημα και οι ιδιώτες έχτιζαν ουσιαστικά ένα σύστημα, δεν λέω αξιόπιστο ή μη αξιόπιστο, σε ένα βήτα σύστημα.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Επικράτησε το βήτα όμως όπως είδατε.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Και επικράτησε και το βήτα. Αντί δηλαδή ουσιαστικά ο δημόσιος φορέας να καθορίσει τις προδιαγραφές ποιότητας και διανομής σήματος ως όφειλε και εκεί να κουμπώσει και ο ιδιωτικός τομέας. Αυτό γινόταν όμως δυο χρόνια πριν τουλάχιστον.
Αν κάνω λάθος οι ακροατές να μου πούνε. Το θυμούνται αυτό το σποτ της Digea πριν το κλείσιμο της ΕΡΤ;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ήταν το πιλοτικό.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Πριν γίνει ο διαγωνισμός. Την είχαν τη δουλειά.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αυτές τις προδιαγραφές έπρεπε να τις έχει θέσει το ελληνικό δημόσιο, το αρμόδιο υπουργείο, εν προκειμένου η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Το έκανε μόνος του ο Αλαφούζος και ο Μπόμπολας. Δεν είχαν θέμα. Και ο Βαρδινογιάννης και όλοι όσοι ήταν.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όμως επειδή βομβαρδιζόμαστε από διάφορα σποτάκια για χειραγώγηση, να δούμε λίγο τις διαφορές. Κι επειδή ακούγονται και διάφορα.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Να τις δούμε.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Είναι πολλές. Πέρα από μία βασική διαφορά για θέματα ανταγωνισμού που στον ένα διαγωνισμό είχαμε μία συμμετοχή και τώρα έχουμε πολλές, έχουμε τουλάχιστον 11 βασικές διαφορές. Τουλάχιστον 11. Ποιες είναι αυτές οι 11: Στην προκήρυξη του διαγωνισμού που τρέχει τώρα για της τηλεοπτικές άδειες, πριν την ανακοίνωση του οριστικού υπερθεματιστή, πριν από κάθε άδεια διενεργείται εντός συγκεκριμένων ημερών έλεγχος της προέλευσης και του τρόπου απόκτησης των οικονομικών μέσων που θα διαθέσουν προσωρινοί ανάδοχοι.
Δηλαδή γίνεται έλεγχος με δυο λόγια, πού βρήκαν τα λεφτά οι συμμετέχοντες για να πάρουν την άδεια. Επειδή ακούγονται διάφορα. Προφανώς στο διαγωνισμό για το ψηφιακό σήμα δεν υπήρχε αντίστοιχος έλεγχος.
Δεύτερη διαφορά στην προκήρυξη για τις τηλεοπτικές άδειες, συντάσσεται ενιαίος πίνακας επιλαχόντων στον οποίο ταξινομούνται σε φθίνουσες σειρές συμμετέχοντες οι οποίοι δεν ανακηρύχθηκαν πλειοδότες και αναγράφεται η υψηλότερη προσφορά όλων των φάσεων της δημοπρασίας, την οποία υπέβαλλε ο καθένας εξ αυτών. Στην προκήρυξη για το ψηφιακό σήμα, όχι σύνταξη πίνακα δεν είχαμε, δε χρειαζόταν κιόλας γιατί ένας ήταν.
Στην προκήρυξη για τις τηλεοπτικές άδειες, για την προεπιλογή των υποψηφίων και τη διενέργεια της δημοπρασίας, έχει συγκροτηθεί Επιτροπή Διενέργειας του διαγωνισμού από υψηλόβαθμα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, από καθηγητές ΑΕΙ με συγκεκριμένη εμπειρία. Έχει συγκροτηθεί επίσης δεύτερη Επιτροπή εξέτασης των προδικαστικών προσφυγών.
Το λέω γιατί συνήθως κατηγορούν την κυβέρνηση και κυρίως τον αρμόδιο Υπουργό, το Νίκο Παππά για το τι κάνει εκεί. Κανένας Υπουργός δεν κάνει κάποιο διαγωνισμό. Ούτε δίνει καμία άδεια ούτε δίνει κανένα έργο. Υπάρχουν συγκεκριμένες Επιτροπές που έχουν και την ευθύνη γι’ αυτό το διαγωνισμό. Στην προκήρυξη για το ψηφιακό σήμα δεν προβλέφθηκε συγκρότηση αντίστοιχων Επιτροπών διενέργειας του διαγωνισμού ούτε Ειδικής Επιτροπής Ενστάσεων και μάλιστα να είναι και απαρτιζόμενες αυτές οι Επιτροπές από στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης.
Εκεί είχαμε άλλες διαδικασίες. Έχουμε θέματα και προβλέψεις για τη μετοχική σύνθεση του διαγωνιζομένου στο διαγωνισμό για της τηλεοπτικές άδειες. Που σημαίνει ότι πρέπει να έχουμε πλήρη ανάλυση της συμμετοχικής σύνθεσης του υποψηφίου, πρέπει να υπάρχει ποινικό μητρώο, πρέπει να υπάρχει για τις εξωχώριες υποψήφιες εταιρείες δήλωση των μετόχων που ν’ αναφέρονται τα πραγματικά στοιχεία των μετόχων και μια σειρά άλλες προβλέψεις που έχει ο διαγωνισμό, που στο διαγωνισμό για το ψηφιακό σήμα δεν υπήρχε ούτε πρόβλεψη.
Στην προκήρυξη για τις τηλεοπτικές άδειες το καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο του υποψηφίου πρέπει να είναι 8 εκατομμύρια ευρώ και το τρέχον ύψος των ιδίων κεφαλαίων να μην υπολείπεται του άνω ελάχιστου καταβεβλημένου μετοχικού κεφαλαίου. Στην προκήρυξη για το ψηφιακό σήμα δεν προβλεπόταν ελάχιστο καταβεβλημένο μετοχικό κεφάλαιο. Και εναλλακτικά θα μπορούσε κάποιος να έχει αναπόσβεστη αξία παγίων, είτε ίδια κεφάλαια είτε άλλες προβλέψεις, προφανώς για να μπορούν όσοι δεν είχαν χρήματα να αιτιολογήσουν τη συμμετοχή τους.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Και να παίρνουν χρήματα.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Και να παίρνουν, βεβαίως.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Και το λέω για τους ακροατές μας, και από τους περιφερειακούς σταθμούς οι οποίοι πληρώνουν κάθε χρόνο για ν’ ανέβουν στην πλατφόρμα για να μπορεί να βλέπει η Ρόδος Ρόδο και η Κρήτη, Κρήτη.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Εσείς λέτε για τα περιφερειακά κανάλια.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Βεβαίως. Αν ρωτήσεις έναν σταθμό στην Κρήτη π.χ. πόσα πληρώνει, στη Digea δηλαδή που ήταν μέτοχος αυτός ο οποίος μπήκε μέσα χωρίς να έχει κεφάλαιο..

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Υπάρχουν και χειρότερα ξέρετε. Αυτά που πληρώνει η ΕΡΤ στη Digea γιατί ότι μόνο δεν την άφησε να συμμετέχει στο διαγωνισμό, αλλά και επί ΕΡΤ και επί ΝΕΡΙΤ δεν ολοκληρώθηκε και ο διαγωνισμό για τους πομπούς της ΕΡΤ, που είναι ένα πολύ κρίσιμο θέμα και που εκατομμύρια ευρώ πηγαίνουν ως έσοδα στη Digea για να μεταδίδεται το σήμα της κρατικής τηλεόρασης.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Είναι αυτό που λέει και η «Αυγή» σήμερα, το νταβατζιλίκι νομίζω.. Θυμίζει λίγο Καραμανλή.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι. Δεν είναι κακό να θυμίζει λίγο Καραμανλή γιατί μας κατηγορούν επίσης και για άλλα. Δηλαδή αν πρέπει κάποιος που εμπλέκεται με τα δημόσια έργα ας πούμε να συμμετάσχει στο διαγωνισμό, η πολιτική απάντηση είναι ότι όποιος εμπλέκεται με το Δημόσιο καλό θα ήταν να μη συμμετέχει στο διαγωνισμό για να υπάρχει πρόβλεψη. Αν το νομοθετούσαμε όμως αυτό θα έπεφτε πάλι ο διαγωνισμός όπως έπεσε επί Καραμανλή κι εμείς τέτοια λάθη δεν κάνουμε.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Στο κομμάτι του βασικού μετόχου

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ακριβώς. Δεν κάνουμε τέτοια λάθη. Εμείς βλέπουμε την ιστορία της χώρας και του κάθε χώρου και προχωράμε με πολύ προσεκτικά βήματα στο συγκεκριμένο διαγωνισμό. Αν λοιπόν βάζαμε μια τέτοια πρόβλεψη, αυτό που θα κάναμε θα ήταν να κοροϊδεύουμε τον ελληνικό λαό γιατί θ’ ακυρωνόταν ο διαγωνισμός από τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Να κάνω ένα σχόλιο εδώ, μου επιτρέπετε: Στις εκδηλώσεις αλλά και στο «Κόκκινο» έχουμε πει σε ακροατές και σε φίλους που ήρθαν και συζητήσαμε όταν το «Κόκκινο» έκανε αρκετές κουβέντες για το θέμα διαπλοκή, διαφθορά και ΜΜΕ, ότι κανείς δεν πρέπει να περιμένει ότι ουσιαστικά η επόμενη ημέρα μιας αδειοδότησης ή μιας νόμιμης διαδικασίας θ’ αλλάξει επί της ουσίας ή ως έναν μεγάλο βαθμό που θα θέλαμε εμείς, με τη δική μας σκέψη, την αισθητική, την ποιότητα κτλ.
Αυτοί που θα πάρουν τα κανάλια, όσοι είναι, καπιταλιστές θα είναι του υπάρχοντος καπιταλισμού.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Προφανώς.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Αυτοί είναι. Οπότε αυτό που έλεγε η φίλη μου η κα Διαμαντάκου χθες, πώς είναι δυνατόν ο κ. Βρυώνης ο οποίος έλεγε –και συμφωνώ μαζί της- έχει καταστρέψει με τις πινακίδες κι έχουν χάσει άνθρωποι τη ζωή τους, με τις παράνομες πινακίδες που έχει, τις διαφημιστικές.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Που είχε.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Που είχε, ναι. Πώς είναι δυνατό να πάρει κανάλι; Αυτό είναι ένα άλλο κομμάτι. Διότι με την ίδια λογική –θα πεις, με ποια λογική θα πάρει ο κ. Βρυώνης, ο κ. Μαρινάκης, ο κ. Βαρδινογιάννης, ο κ. Καλογρίτσας, ο κ. Σαββίδης.. Θα βάλουμε δηλαδή μπροστά νά δούμε ποιος είναι ο καλύτερος καπιταλιστής για να επιλέξουμε ποιος; Γιατί αυτό είναι τρέλα.. Ο κ. Αλαφούζος;
Και μου κάνει εντύπωση, δε θέλω να σας εμπλέξω σ’ αυτό, όταν κυβερνητικά στελέχη το τελευταίο διάστημα, όχι το πρόσφατο χτες, τοποθετούνται γενικώς κατά ενός ή κάποιου άλλου. Αυτό είναι πάρα πολύ επικίνδυνο σε μια ιστορία, αν δηλαδή είναι καλός ο Σπίρτζης ή να μην πάρει άδεια ο Αρβανίτης.. Αυτό είναι λάθος. Αυτός είναι ο ελληνικός καπιταλισμός, αυτοί είναι οι καπιταλιστές, αυτά είναι τα συμφέροντα, αυτός είναι ο διαγωνισμός, αυτές είναι οι προδιαγραφές και να τηρηθεί η νομιμότητα. Αυτή είναι η άποψή μου.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κύριε Αρβανίτη γενικά, ως αρχή το λέω αυτό, θεωρώ ότι κανένας πολιτικός και κανένας πολιτικός Οργανισμός δε μπορεί να πάρει θέση για τη συμμετοχή ή τη μη συμμετοχή κάποιου στο διαγωνισμό χωρίς να έχουν γνωμοδοτήσει τ’ απαραίτητα και συντεταγμένα από την πολιτεία όργανα.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Ναι, αυτό φωτογραφίζει και συγκεκριμένα που λέτε. Ναι, βεβαίως, το λέγαμε και με τον κ. Παππά προχθές.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Σκεφτείτε στο διαγωνισμό ενός δημοσίου έργου να λέμε ότι δε συμμετέχει ο Αρβανίτης γιατί δεν αρέσει στον Υπουργό…

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Θα επιμείνω όμως σ’ αυτό που ρώτησα και τον κ. Παππά, το ίδιο πράγμα: Στο ποδόσφαιρο, στην περίπτωση Μαρινάκη, βγήκε η απόφαση ότι δε μπορεί να συμμετάσχει σε θέματα που αφορούν το ποδοσφαιρικό προϊόν και θα μπορεί να συμμετάσχει σε θέματα που αφορούν τη δημόσια συχνότητα;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Να δούμε για λίγο το θεσμικό πλαίσιο που λειτουργεί το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Χάλια είναι μαύρα.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Για να πάρετε και τις απαντήσεις..

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Να πάμε σε διαφημίσεις και συνεχίζουμε.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Επιμένει ακροατής και λέει ότι βρήκε διαφήμιση, από το ’11 έπαιζε.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Υπέροχα.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Από τις 4/7/11 βρήκαμε μια διαφήμιση της Digea.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ήξεραν..

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Ήξεραν ότι θα πάρουν το διαγωνισμό από τότε. Μου λέει ακροατής και επιμένει τι γίνεται με τις δίκες για τα διόδια. Απαντήσατε, και μετά λέει «μα έχω δικάσιμο στις 9 Σεπτέμβρη».

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι, όλες οι μηνύσεις δε δικάζονται μαζί.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Να μην ανησυχεί λοιπόν.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι, η συμφωνία είναι αυτή που είπα και πριν.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Ότι η εταιρεία θα λέει «αποσύρω»..

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ότι οι εταιρείες θα αποσύρουν τις μηνύσεις…

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Κι ο Υπουργός θα είναι μάρτυρας υπεράσπισης.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως, αν θέλει ν’ απευθυνθεί, 9 του μηνός εδώ θα είμαι. Λοιπόν, για να ολοκληρώσουμε, υπάρχουν κι άλλες διαφορές στους δυο διαγωνισμούς, όπως είναι τα οικονομικά στοιχεία της κάθε εταιρείας, όπως είναι η προέλευση των οικονομικών μέσων του υποψηφίου, τα οποία σ’ αυτό το διαγωνισμό ελέγχονται μέχρι φυσικού προσώπου και σ’ επίπεδο εταιρείας, στην προκήρυξη για το ψηφιακό σήμα δεν προβλεπόταν τίποτα.
Και τα λέω αυτά γιατί αν προβλέπονταν αυτά στο διαγωνισμό της Digea θα γινόταν από τότε έλεγχος για τα 6 κανάλια που ήταν μέτοχοι της Digea. Δεν ξέρω αν με καταλαβαίνετε.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Το’ πιασα..

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν ξέρω αν με καταλαβαίνετε..

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Απόλυτα εγώ και οι ακροατές το κατάλαβαν.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Πολύ ωραία. Επομένως πολλά από αυτά..

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Αυτό που λέγαμε πριν, πόσοι παρανομούντες κάνουν μια εταιρεία που διανέμουν..

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι, ακριβώς. Πολλά από αυτά λοιπόν που τ’ ακούσαμε για πρώτη φορά στην Επιτροπή της Βουλής για το πώς δανειοδοτούνταν τα κανάλια, αν ήταν υγιείς εταιρείες κτλ., θα τα ξέραμε από τότε. Το ότι δεν υπήρχαν αυτές οι προβλέψεις, μάλλον πρέπει να δούμε ποιες είναι οι πολιτικές ευθύνες αυτών που δεν πρόβλεψαν να υπάρχουν αυτές οι προβλέψεις στο διαγωνισμό..

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Έβγαλε μια ανακοίνωση η Νέα Δημοκρατία.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι, είναι πολύ ωραία αυτή η ανακοίνωση, να τη σχολιάσω και αναλυτικά και μ’ ένα ρητό: Η ανακοίνωσης της Νέας Δημοκρατίας αλλά και τα κανάλια, γιατί έχουν κοινή γραμμή, η Νέα Δημοκρατία δηλαδή βγάζει ανακοινώσεις με υστέρηση ολίγων ωρών από κάποιους τηλεοπτικούς σταθμούς, εγώ αυτό που έχω να πω για την ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας είναι «το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη, γι’ αυτό και ο Αλή Πασάς έπνιξε τη Φροσύνη».

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Παλιό είναι αυτό..

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι, να δούμε ποιος θα κάνει τη Φροσύνη και ποιος τον Αλή Πασά στη σχέση της Νέας Δημοκρατίας και των καναλιών. Αλλά εδώ έχουμε 4 σημεία που αναφέρει η Νέα Δημοκρατία, που το ένα αντικρούει το άλλο και υπάρχουν πάρα πολλές αντιφάσεις.
Κατηγορούν λοιπόν την κυβέρνηση Τσίπρα - Καμένου, η Νέα Δημοκρατία, ότι χτίζει γέφυρες διαπλοκής με τους παλαιούς και με τους νέους καναλάρχες. Εδώ γίνεται χαμός. Δηλαδή πώς μπορεί μια κυβέρνηση να χτίζει γέφυρα και με τους παλιούς και με τους νέους, να παρακολουθεί λίγο η Νέα Δημοκρατία την ειδησεογραφία, θα ήταν καλό για να μη μπερδεύεται.. Φαντάζομαι ότι άλλος έχει γράψει το πρώτο σημείο, άλλος το δεύτερο κι άλλος το τρίτο.
Πρέπει να είναι μια συρραφή απόψεων υποψηφίων καναλαρχών, υπαρχόντων ή μη υπαρχόντων και έτσι να βγαίνουν οι ανακοινώσεις της Νέας Δημοκρατίας. Μας κατηγορεί ότι δεν ενδιαφερόμαστε για την τήρηση της νομιμότητας, αλλά επιχειρούμε τη χειραγώγηση των Μέσων Ενημέρωσης. Η ερώτηση είναι αν γνωρίζει για τις αποφάσεις που έχει βγάλει το ΣτΕ. Και τέλος πάντων, επειδή η αλήθεια πρέπει να λέγεται όπως λένε και οι φίλοι της Νέας Δημοκρατίας, θα πρέπει να δούμε ξανά πώς η Νέα Δημοκρατία εκτιμά ότι δε μπορεί να χειραγωγηθεί ένας διαγωνισμός. Δηλαδή αν παίρναμε το πρότυπο της Digea θα την κάλυπτε; Είναι μια καλή ερώτηση να μας απαντήσει.
Στο επόμενο σημείο της ανακοίνωσής της Νέα Δημοκρατία λέει ότι δεν πρόκειται ν’ αναγνωρίσει ούτε να νομιμοποιήσει ούτε ν’ αποδεχθεί έναν διαγωνισμό στο οποίο λέει δεν εμπλέκεται το ΕΣΡ. Πρώτον γιατί δε συμβάλλει στο να συγκροτηθεί το ΕΣΡ όλον αυτό τον καιρό και δεύτερον, τι εννοεί δεν πρόκειται ν’ αναγνωρίσει και να νομιμοποιήσει; Έχουμε περάσει στην επαναστατική περίοδο της Νέας Δημοκρατίας;

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Εντάξει, τα έχετε πει κι εσείς αυτά..

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Τι έχουμε πει;

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Στο παρελθόν, ως αντιπολίτευση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ..

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Για ποιο διαγωνισμό το είπαμε αυτό;

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Δε λέω για το διαγωνισμό, λέω γενικώς για νομοθετήματα.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Μα αυτό δεν είναι νομοθέτημα, είναι διαγωνισμός. Εδώ δηλαδή η Νέα Δημοκρατία ως ένα κόμμα αστικού τύπου έρχεται να κάνει μια επανάσταση. Δε θ’ αναγνωρίσει το αποτέλεσμα ενός διαγωνισμού που θα έχει δεσμευτεί το Ελληνικό Δημόσιο, το κράτος.
Αν το έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό ας πούμε στους αυτοκινητόδρομους, θα θέλαμε ένα μνημόνιο για να γυρίσουμε πίσω τα λεφτά που μας έχει δεσμεύσει η Νέα Δημοκρατία και οι κυβερνήσεις της.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Ακούστε τώρα, η Νέα Δημοκρατία λέει, διαφωνώ πλήρως με τη Νέα Δημοκρατία και με την αντίληψη και δεν υπάρχει θέμα, είναι σαφές. Όμως λέει η Νέα Δημοκρατία, δεν αναγνωρίζει, δε νομιμοποιεί και δεν αποδέχεται το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Μάλιστα. Τι θα κάνει; Θα τον καταργήσει; Ρωτάω..

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Μπορεί να ξανακάνει έναν άλλο διαγωνισμό.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Πώς θα γίνει αυτό; Θα κάνει έναν άλλο διαγωνισμό και αυτός που έχει πάρει άδεια θα καθίσει με σταυρωμένα χέρια; Το έχετε δει στον καπιταλισμό να ισχύει πολλές φορές αυτό; Εκτός αν είναι τόσο φίλοι οι υποψήφιοι καναλάρχες της Νέας Δημοκρατίας που θα πουν «δε βαριέσαι, ας μην έχω άδεια και ας πάμε σ’ ένα νέο διαγωνισμό να πάρει και ο φίλος μου». Μάλλον δε θα μπορεί να γίνει έτσι.
Το δεύτερο σημείο της ανακοίνωσής της, είναι λέει η λογική του «όποιος δώσει τα περισσότερα θα πάρει άδεια χωρίς ν’ αξιολογούνται τα πραγματικά κίνητρα της συμμετοχής των υποψηφίων και η τεχνογνωσία τους. Και αυτό οδηγεί σε έξαρση της διαπλοκής. Εδώ θέλω να ρωτήσω τι θέλουν να πουν οι ποιητές.
Δηλαδή να μην πάρει άδεια όποιος δώσει τα περισσότερα; Και εν τέλει, μπορεί να χειραγωγηθεί ένας διαγωνισμός όταν αυτός που θα δώσει τα περισσότερα θα πάρει άδεια; Όχι, είναι η απάντηση.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Εντάξει, το καταλαβαίνω αυτό.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι, αλλά το δεύτερο που λέει «χωρίς ν’ αξιολογούνται τα πραγματικά κίνητρα της συμμετοχής των υποψηφίων», τι θέλει να πει; Δηλαδή θέλει να κάνουμε έναν διαγωνισμό που θ’ αξιολογούνται τα κίνητρα της συμμετοχής του υποψηφίου; Π.χ. αν κρίνουμε από αυτό που είπε ο κ. Αλαφούζος στην Επιτροπή της Βουλής, ότι έχει μια συγκεκριμένη ιδεολογία και αυτή υπηρετεί μέσα από το κανάλι του στη δημόσια συχνότητα, αυτό είναι ένα πραγματικό κίνητρο για τον κ. Αλαφούζο αν και έπρεπε αυτή του την ανησυχία να την ικανοποιήσει με συμμετοχή στις εκλογές ή στα ψηφοδέλτια του κόμματος που εκφράζει την ιδεολογία του και όχι μέσα από ένα κανάλι.
Αλλά η Νέα Δημοκρατία τι θέλει ν’ αξιολογήσουμε; Αν κάποιος θέλει να υπηρετήσει την ιδεολογία του; Ή κάτι άλλο; Τι προτείνει δηλαδή να έχουμε σαν όρο, σαν προδιαγραφή στο διαγωνισμό ως αξιολόγηση των πραγματικών κινήτρων των υποψηφίων; Και το συνεχίζει, «και την τεχνογνωσία τους». Σε ποιο θέμα τεχνογνωσία;

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Εντάξει, αυτό δε στέκει, δεν το συζητώ..

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Μα αυτή είναι η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Μα το ακούω αυτό, το άκουσα κι από άλλους, μιλούσα και πριν με μια συνάδελφο ότι δεν είναι δυνατόν, η τεχνογνωσία από τη μία ή την ποιότητα προγράμματος, δηλαδή θα υπάρχει Επιτροπή της Βουλής που θα λέει «αν μ’ αρέσει το παιδικό πρόγραμμα το δικό σου πάρε εσύ την άδεια»; Δε γίνεται αυτό το πράγμα.
Όμως μπορεί το κράτος να ορίσει όπως είχε ορίσει, το οποίο δεν ακολουθήθηκε ποτέ, ότι όταν έχεις δημόσια συχνότητα και εκπέμπεις, πανελλαδικής εμβέλειας, οφείλεις να έχει παιδικό πρόγραμμα, το έλεγε ο νόμος Ρουσόπουλου, δεν υπάρχει, θα έπρεπε να έχει το ένα, θα έπρεπε να έχει το άλλο.. Αυτό το κράτος μπορεί να το ορίσει, ότι «θέλω αυτές τις κατηγορίες προγραμμάτων».

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Μπορεί να το ορίσει αν οι τηλεοπτικοί σταθμοί δε λειτουργούν στη λογική του κ. Αλαφούζου, ότι έχει μια ιδεολογία και αυτή υπηρετεί το κανάλι του. Αυτό είναι το τρίτο σημείο της ανακοίνωσης της Νέας Δημοκρατίας. Λέει ότι ο περιορισμός των τηλεοπτικών αδειών δημιουργεί συνθήκες ενός ολιγοπωλίου ενώ σήμερα είχαμε, ξέρετε, ευρείες λαϊκές δυνάμεις που είχαν τηλεοπτικούς σταθμούς, που στρεβλώνουν τον ανταγωνισμό και δε διασφαλίζει την αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών.
Πού την είδαν την αντικειμενική ενημέρωση; Να δούμε τα τελευταία χρόνια. Στις ευρωεκλογές; Στις δυο εκλογές του ’15; Στο δημοψήφισμα; Ή σήμερα; Σήμερα δηλαδή η κυβέρνηση λέει κάποια πράγματα και τα κόμματα που στηρίζουν το διαγωνισμό αυτό και αυτή τη λογική, την πολιτική λογική. Έχετε δει να διαφημίζονται αυτά ή να προβάλλονται σε κάποιο κανάλι; Εγώ βλέπω σε όλα τα υπάρχοντα κανάλια να βομβαρδιζόμαστε με διάφορα σποτάκια.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Αυτό δεν είναι δικό σας θέμα να το κρίνετε. Αυτό θα το κρίνει το κοινό.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι κ. Αρβανίτη.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Εγώ διαφωνώ πλήρως.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Εδώ μας κατηγορούν ….

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Το τι θα πει ο δημοσιογράφος, αν θέλει να σκύψει ή δεν θα σκύψει.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Περιορίζεται η πολυφωνία και ο πλουραλισμός.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Γιατί; Μα, πάνε οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ στα κανάλια τους. Να η πολυφωνία. Σε χρησιμοποιεί σαν γλάστρα και είσαι. Αυτό είναι δικό σου θέμα.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αυτό δεν είναι πολυφωνία όμως.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Σε αυτό έχετε εσείς πολιτική ευθύνη που πάτε, αλλά αυτό είναι ένα άλλο ζήτημα. Ένα κομμάτι που εγώ το έχω ξεκαθαρίσει είναι ότι ο καπιταλισμός είναι αυτός, αυτοί είναι οι καπιταλιστές και αυτή είναι η αγορά ε ένα διεθνές καπιταλιστικό περιβάλλον. Ένα.
Σε αυτό το περιβάλλον θα υπάρχουν κάποιες αρχές στα μαγαζιά, όπως ορίζουν, να πληρώνουν φόρους, να έχουν μια νόμιμη άδεια, να πληρώνουν τα δάνειά τους; Αυτό είναι το βασικό θέμα, για το οποίο καλούνται τα κόμματα να αποφασίσουν.
Τα συστήματα δημοκρατίας και το πώς θα γίνει η δημοσιογραφία, αυτό είναι δουλειά δική μας, των ενώσεών μας κλπ. Δεν το λέω για σας μόνο, το λέω και για τους άλλους.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Τα σποτάκια και η δημοσιογραφία λάσπης και μονταζιέρας διαφόρων γκεμπελίσκων δεν είναι θέμα δημοσιογραφίας.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Πόλεμος είναι κ. Σπίρτζη. Δεν τα περιμένατε αυτά.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Μας βλέπετε να λιποψυχούμε;

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Αυτό δεν είναι το ζήτημα.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αλλά εδώ πρέπει να έχουμε ένα σχόλιο σε σχέση με την ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Εσείς επιμένετε στη Ν.Δ.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Εγώ επιμένω. Είμαι πολύ συγκεντρωμένος.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Σαφές.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Είμαι πάρα πολύ συγκεντρωμένος. Και τελειώνω λέγοντας ότι καταλαβαίνω γιατί η Ν.Δ. μετακόμισε στα γραφεία της. Μάλλον θα ήθελε να είναι πιο κοντά στα γραφεία τηλεοπτικών σταθμών για να μην έχουν αυτή την υστέρηση των λίγων ωρών των ανακοινώσεων μεταξύ των καναλιών και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Καλά υπάρχει γρήγορο internet.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν το έχουν ανακαλύψει ακόμα.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Να κλείσουμε την κουβέντα αυτή. Δεν ξέρω εάν θέλετε να συμπληρώσετε κάτι για τις τηλεοπτικές άδειες και το διαγωνισμό, γιατί έχω ένα θέμα που θέλω να το κουβεντιάσουμε.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ο διαγωνισμός θα γίνει.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Καλά, αυτό είναι δεδομένο.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Γίνεται με διαφάνεια και όσοι θα πάρουν άδεια, θα πληρώσουν αυτά που πρέπει να πληρώσουν για να μην πληρώνει ο ελληνικός λαός τα σπασμένα άλλων.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Ξέχασα προχθές να ρωτήσω τον κ. Παππά, θα ρωτήσω εσάς και εάν θέλετε απαντάτε.
Το σύστημα όπως δούλευε και όπως θα δουλέψει με νόμιμους τηλεοπτικούς σταθμούς, τους τέσσερις συν τα θεματικά πανελλαδικής εμβέλειας συν τα τοπικά και την ΕΡΤ φυσικά, το παιχνίδι παίζεται και σε ένα άλλο επίπεδο.
Στο ποιος μετράει την τηλεθέαση και το κονσόρτσιουμ αυτό πώς διανέμει τη διαφήμιση, όπου επιλέγει εάν ο άλφα, ο βήτα, ο γάμα ή ο δέλτα, θα ζήσει ή δεν θα ζήσει στο συγκεκριμένο καπιταλιστικό περιβάλλον;
Εδώ έβαζα πάντα στις εκπομπές μου, όπου μπορούσα, είναι δυνατόν όταν δίνεις δημόσια συχνότητα, όχι να μετράς εσύ, αλλά να μην υπάρχει δημόσιος έλεγχος σε αυτόν που μετράει και διανέμει τη διαφημιστική πίτα, όπου η διαφημιστική πίτα είναι εμμέσως δημόσιο χρήμα, διότι μέσα από το προϊόν, ένα κομμάτι που πληρώνεις όταν παίρνεις το γιαούρτι, είναι και η διαφημιστική του προβολή.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως. Αυτό που εμείς πρέπει να κάνουμε και το κράτος πρέπει να κάνει, είναι να έχει συγκεκριμένες προδιαγραφές και αξιόπιστους μηχανισμούς ελέγχου για τις μετρήσεις.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Γι’ αυτό κανείς δεν μιλάει.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Δεν βολεύει. Φαντάζομαι ότι το ΚΟΚΚΙΝΟ και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί το ξέρουν καλύτερα αυτό.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Μα, εμείς το ζούμε καθημερινά στο κονσόρτσιουμ των ίδιων ιδιοκτητών στο ραδιόφωνο που έχουν χωρίσει τη ραδιοφωνική πάντα στα τέσσερα και ο καθένας σαν κονσόρτσιουμ παίρνει από 20% και όλοι οι άλλοι το 10% και ζήστε.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Εάν παρακολουθώ σωστά τις μετρήσεις, όταν παίρνετε άδεια ανεβαίνει και η τηλεθέαση στο ΚΟΚΚΙΝΟ.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Αυτό είναι τουλάχιστον 1,5 μονάδα.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αλλά αυτό είναι στα θετικά.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Αυτό είναι το καλό.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Το καλό.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Ή και ανεβαίνουμε πάντα όταν τελειώνει η διαφημιστική περίοδος. Όχι μόνο εμείς και άλλοι ραδιοφωνικοί σταθμοί, γιατί μην το δει κάποιος πολιτικά. Είναι λάθος. Θα το δεις εμπορικά. Και άλλοι ραδιοφωνικοί σταθμοί που δεν είναι μέσα στα κονσόρτσιουμ. Αυτόνομες μικρές επιχειρήσεις που μπορεί να εκφράζονται συντηρητικά, ή λιγότερο συντηρητικά.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Εκεί να βλέπουν τις μετρήσεις για να επιλέγουν το μέσο.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Όταν θα αρχίσει το νταβαντούρι που θα γίνονται τα deal ….

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Υπάρχει όμως ένα χειρότερο κ. Αρβανίτη και είναι το δημόσιο χρήμα στις διαφημίσεις. Το οποίο έχει περιοριστεί πάρα πολύ.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Καλά, αυτό έχει τελειώσει.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Έως έχει μηδενιστεί. Όμως εμείς μπορούμε να θυμηθούμε διαγωνισμούς – εντός εισαγωγικών διαγωνισμούς – με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης από το Υπουργείο Υποδομών τα προηγούμενα χρόνια που ακόμα και με το θεσμικό πλαίσιο που υπάρχει δεν έχουν πληρωθεί γιατί δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες.
Και είναι τουλάχιστον δυο περιπτώσεις. Η μία είναι κοντά στο ένα εκατομμύριο και η άλλη κοντά στα 3,5 εκατομμύρια. Αν υπήρχε ένα σύστημα αξιόπιστων μετρήσεων και ήταν υποχρεωμένο το δημόσιο μέσα από αυτές τις αξιόπιστες μετρήσεις να διανέμει τη δημόσια διαφήμιση, προφανώς δεν θα είχε ο κάθε Υπουργός στο παρελθόν το δικαίωμα να κάνει το παιχνίδι που θέλει με τα μέσα που θέλει.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Για το ραδιόφωνο θα ρωτήσω και εκεί θέλω να κλείσω. Αυτή η ιστορία, αυτός ο χαβαλές, αυτή η ανομία και αυτός ο εκβιασμός που υπάρχει ιδιαίτερα στην περιφέρεια μέσα από τα διαφημιστικά έσοδα, ή και εδώ στην Αθήνα, θα ξεκινήσετε;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Έχουμε ξεκινήσει.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Δεν φαίνεται. Πώς;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Έχουμε βγάλει τον πρώτο χάρτη συχνοτήτων, έχει δοθεί στις ενώσεις ραδιοφώνων και στην περιφέρεια και στην Αθήνα. Ο ένας φορέας έχει στείλει και τις παρατηρήσεις του.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Ποιος είναι ο ένας φορέας που έστειλε;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Των περιφερειακών.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Η ΕΡΑ που είμαστε εμείς, οι μεγάλοι, οι δυνατοί;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Οι μεγάλοι, οι δυνατοί μάλλον δεν ομογενοποιούνται. Φαντάζομαι θα ομογενοποιηθούν κάποια στιγμή. Θα κληθούν δηλαδή να μας πούνε ξανά τις απόψεις τους, γιατί είναι μια σειρά από θέματα εκτός από το χάρτη συχνοτήτων των ραδιοφώνων και θέματα λειτουργίας του ραδιοφώνου.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Ακριβώς.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Και μέσα σε αυτά είναι και αυτά που ρωτάτε.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Βεβαίως. Δεν μπορεί ένας ιδιοκτήτης ο κ. Αρβανίτης να έχει τέσσερα ραδιόφωνα. Από πού τα αγόρασε κατ’ αρχήν; Από πού αγόρασε τη δημόσια συχνότητα;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Τέσσερα ραδιόφωνα ας έχει.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Τέσσερα μουσικά ραδιόφωνα.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αλλά με ποια χαρακτηριστικά;

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Με 10 εργαζόμενους και 1 ηχολήπτη ή 2 ηχολήπτες. Και μια κονσόλα πάνω στην άλλη. Για καπιταλισμό μιλάμε, ισότιμη βάση δεδομένων.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Πρέπει να έχει έλεγχο λειτουργίας, πρέπει να έχει πολλά πράγματα.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Βεβαίως πρέπει να έχει. Και πρόγραμμα πρέπει να έχει κ. Υπουργέ, διότι στο κάτω – κάτω της γραφής ξέρετε το ραδιόφωνο δεν σημαίνει ότι βάζω τον υπολογιστή και παίζει και έχω ραδιόφωνο. Αυτό λέγεται κασετόφωνο με την παλιά μορφή. Ραδιόφωνο σημαίνει ότι όπως η τηλεόραση στο νομοσχέδιο που κάνατε η κυβέρνηση και ο κ. Παππάς και εσείς και όσοι συμμετείχατε, βάσει προδιαγραφές προγράμματος, παραγωγή δηλαδή, στο μουσικό ραδιόφωνο οφείλετε, γιατί το ραδιόφωνο είναι μεγάλη ιστορία, να υπάρχει παραγωγή προγράμματος. Μουσικού; Μουσικού. Ποιος είναι ο παραγωγός και τι ακριβώς παράγει.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Έτσι ακριβώς είναι και δεν είναι τα μόνα. Βέβαια στο νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες που βάλαμε ελάχιστο αριθμό εργαζομένων και όλα τα υπόλοιπα, τα φιλεργατικά υπάρχοντα κανάλια προσέφυγαν στο να μην υπάρχει ελάχιστος αριθμός εργαζομένων. Και κάποια από τα μεγάλα κανάλια στην πρώτη συνάντηση που είχαμε τα ραδιοφωνικά της Αθήνας επίσης δεν θέλουν να υπάρχει ελάχιστος αριθμός εργαζομένων.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Για τα ραδιόφωνα λέτε;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Για τα ραδιόφωνα.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Εμείς θέλουμε να υπάρχει ελάχιστος.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Προφανώς θα υπάρχει ελάχιστος.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Βεβαίως. Δεν μπορεί δηλαδή ένα ραδιόφωνο να εκπέμπει – για τους ακροατές το λέω – γιατί αξίζει να στηρίζουν αυτό το ραδιόφωνο ακόμα και με το ευρώ τους.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Όταν λοιπόν αυτό το ραδιόφωνο για να εκπέμπει ….

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Εγώ δεν λέω γι’ αυτό το ραδιόφωνο.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Εγώ λέω γι’ αυτό το ραδιόφωνο. Ο καθένας γι’ αυτό που ξέρει.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Λέω για όλα τα ραδιόφωνα που πληροί κάποιες ελάχιστες προδιαγραφές.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Που εκπέμπει από τις 5.00 το πρωί, που σημαίνει ότι ο συνάδελφος ηχολήπτης θα έρθει στις 4.00 το πρωί, εκπέμπει πρόγραμμα από τις 5.00 το πρωί μέχρι τις 2.00, φέτος, γιατί του χρόνου μπορεί να πάμε 24ωρο, μέχρι τις 2.00 μετά τα μεσάνυχτα, δηλαδή ο συνάδελφος πρέπει να φύγει 2.30 τουλάχιστον. Εμείς δυο ώρες δεν έχουμε ζωντανό πρόγραμμα, δεν μπορεί να δουλεύεις με 5 ηχολήπτες. Και να δουλέψεις και production το οποίο πρέπει να κάνει και μοντάζ, πρέπει να κάνει εκπομπές – παραγωγές. Πώς είναι δυνατόν να είμαστε στην ίδια λογική στα πλαίσια του καπιταλισμού, ανταγωνισμού;
Εμείς είμαστε ένα κακό ραδιόφωνο. Είμαστε κακής ποιότητας ραδιόφωνο, όμως στο παραγόμενο εργατικό …

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κύριε Αρβανίτη, δεν μετέχει το ΚΟΚΚΙΝΟ στην Ένωση;

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Μα, βγάλαμε ανακοίνωση κ. Υπουργέ. Βεβαίως.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θα τα πείτε και εκεί φαντάζομαι.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Μα, εκεί ουρλιάξαμε, φωνάξαμε.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Η πολιτική της κυβέρνησης όμως είναι να υπάρχει ελάχιστος αριθμός εργαζομένων, όπως θα υπάρχει και έχουν βγει και οι υπουργικές αποφάσεις στα τηλεοπτικά κανάλια, θα υπάρχει και στα ραδιόφωνα.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Πότε;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Πολύ σύντομα.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Το πολύ σύντομα μου το είπατε και πριν το καλοκαίρι.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ένα – ένα κ. Αρβανίτη. Δεν είμαστε μάγοι. Δεν μπορούμε να τα κάνουμε όλα ταυτόχρονα και να έχουμε και επιτυχία σε όλα ταυτόχρονα. Να ολοκληρωθεί με το καλό ο διαγωνισμός.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Στην υπάρχουσα χρονιά;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Στην υπάρχουσα χρονιά, ναι.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Δηλαδή στο 2016.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Βεβαίως. Και στη συνέχεια ακολουθεί ο χάρτης των συχνοτήτων της τηλεόρασης, η διόρθωσή του, όχι ο νέος χάρτης, η διόρθωσή του.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Update.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι. Να βγει ο χάρτης του ραδιοφώνου. Εκεί είναι και πιο εύκολη κατάσταση γιατί δεν έχουμε μετάβαση στην ψηφιακή εποχή. Μπορεί να έχουμε και αναλογική εκπομπή. Άρα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαβούλευση που έχει ξεκινήσει για να ολοκληρωθεί με τις ευρύτερες δυνατές συγκλίσεις αλλά με συγκεκριμένη πολιτική κατεύθυνση διαφάνειας και νομιμότητας και προδιαγραφών και ο χώρος του ραδιοφώνου και να συνεχίσουμε στα υπόλοιπα.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Τι λέγαμε για τον Μαρινάκη που το αφήσαμε στη μέση;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ότι είναι Ολυμπιακός.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Κατ’ αρχήν εσείς πώς το αντέχετε αυτό;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Εγώ δεν το αντέχω και πολλοί άλλοι στην κυβέρνηση.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Να είστε Παναθηναϊκός και να σας χτυπάει έτσι ο ΣΚΑΙ και ο κ. Αλαφούζος; Ό,τι και να κάνετε, πρέπει να αλλάξετε ομάδα.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Όχι ομάδα δεν θα αλλάξουμε. Μπορεί να αλλάξει πρόεδρο η ομάδα μας. Μπορεί λέω κάποια στιγμή.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Πάντως παίζει καλή μπάλα.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ευχή είναι.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Αν είναι αυτό που αφήσαμε στη μέση, να το συμπληρώσω αυτό που ρώτησα τον κ. Παππά για τον κ. Μαρινάκη αυτό αφήσαμε στη μέση και έχει δίκιο, ότι γιατί δεν ακολουθήθηκε η ίδια λογική, όπως ήταν με το ποδόσφαιρο που δεν μπορεί να εμπλακεί και στην ιστορία του διαγωνισμού;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Να επαναλάβω αυτό που είπα και πριν. Εμείς δεν έχουμε τη δυνατότητα να νομοθετούμε ό,τι θέλουμε. Η χώρα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπάρχει συγκεκριμένη νομοθεσία και αυτή πρέπει να ακολουθήσουμε.
Και πολλές φορές η ευρωπαϊκή νομοθεσία δυστυχώς δεν είναι στην κατεύθυνση που εμείς θέλουμε. Στην πολιτική κατεύθυνση που εμείς θέλουμε.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Το κατάλαβα. Έχει δικαίωμα να μπει στο διαγωνισμό μου λέτε.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Ναι.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Εκκρεμεί μία, και για άλλους εκκρεμεί πρέπει να πω εγώ, δεν είναι μόνο για τον κ. Μαρινάκη, δικαστικές υποθέσεις.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αν τον τελεσιδικήσουν οι αποφάσεις.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Αν τελεσιδικήσουν και είναι ένοχος ο άνθρωπος τι γίνεται με τη συχνότητα;

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Αν τελεσιδικήσει και είναι αθώος και τον έχεις αποκλείσει πιο πριν τι γίνεται;

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Ωραία. Το κατάλαβα. Λάθος. Λάθος για τον κάθε άνθρωπο.
Πάμε στο άλλο όμως. Εάν τελεσιδικήσει και κριθεί – δεν λέω για το συγκεκριμένο κύριο – λέω για οποιονδήποτε κύριο γιατί είναι και άλλες υποθέσεις.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Θα γίνει ό,τι προβλέπει η νομοθεσία και ότι θα προβλέψει με τις αποφάσεις της η δικαιοσύνη.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Χάνει δηλαδή την πλειοψηφία του καναλιού.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Προφανώς.

Κ. ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ: Κύριε Υπουργέ σας ευχαριστώ πάρα πολύ. Καλή σας ημέρα.

Χ. ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Viewing all articles
Browse latest Browse all 14509

Trending Articles